Učitavam...
Blog
  • Naslovnica
29
01
2017

Rekreativno trčanje

Autor admin 0

Rekreativno trčanje služi kao prevencijski program  kojim se u značajnoj mjeri može unaprijediti i/ili održavati zdravstveni status, smanjiti mogućnost za nastanak i razvoj nekih od najučestalijih bolesti današnjice kao što su primjerice bolesti srčano-žilnog sustava, pretilost, lokomotornog sustava ili depresija  koje u najvećoj mjeri pogađaju osobe srednje i starije životne dobi uzrokovane stresnim i užurbanim načinom života kojeg karakteriziraju pretrpani cjelodnevni rasporedi s obvezama i događajima bilo da se radi poslu ili obitelji. Prije svega, valja napomenuti da je trčanje najčešći čovjekov prirodni oblik kretanja nakon hodanja, a usvajamo ga još u najranijoj životnoj dobi. Zanimljivost je da neki podaci govore o tome da nekolicina djece prije protrči nego što prohoda.

Trčanjem se prije svega mogu baviti osobe koje su zdrave. Ako se radi o osobi kojoj je trenutno ili je bilo narušeno zdravstveno stanje, savjet je da se ista posavjetuje sa svojim liječnikom koji je vodio i nadzirao liječenje uz upit da li umjerena rekreativna aktivnost može prouzročiti negativan utjecaj na njihovo zdravlje.

Trčanje je zdravo što je upravo i najčešći odgovor na pitanje kojom rekreativnom aktivnosti se baviti kako biste bili „fit“, zdravi, pokretniji, zadovoljniji sobom, sretniji i/ili reducirali tjelesnu težinu.

Valja odmah napomenuti da je uz program trčanja poželjno ukomponirati i program treninga snage kao prevencijski program kako bi se spriječile eventualne ozlijede lokomotornog sustava zbog dugotrajne rekreativno-sportske neaktivnosti i nedovoljne jakosti pojedinih dijelova tijela generalno ga promatrajući.

Redovitim bavljenjem rekreativnim trčanjem pod čime se podrazumijeva 3 treninga tjedno kao optimum s po 1-2 dana odmora između treninga, vrlo brzo se dolazi do prvih pozitivnih pokazatelja uspješnosti i kvalitete rada koji se mogu ogledati u vidu dugotrajnijeg, lakšeg i spretnijeg kretanja i obavljanja dnevnih aktivnosti, kvaliteti življenja koja se najlakše primjećuje zadovoljstvom samim sobom te relaksirajućim i blagotvornim utjecajem na sebe i na vašu poslovnu, prijateljsku i obiteljsku okolinu.

Prije no što potrčite, potrebno je odraditi kvalitetnu pripremu za trening trčanja pod čime se podrazumijeva:

– uvodno pripremni dio treninga: sastoji se od statičkih i dinamičkih vježbi razgibavanja cijelog tijela kako bismo postigli veću pokretljivost u zglobovima, postigli mišićnu elastičnost te tako tijelu podigli tjelesnu temperaturu.

– Glavni dio treninga: dio treninga u kojem se kontinuirano ili diskontinuirano trči tj. ovisno o unaprijed planiranom programu rada trenera za taj trening.

– Završni dio treninga:  služi za takozvani. „cooling down“ to jest relaksacijski dio treninga kojeg karakterizira lagano trčanje u kombinaciji s hodanjem i na samom kraju istezanje velikih i malih skupina mišića kako bi se potaknula i pospješila regeneracija tijela, koja će nadolazeći trening učiniti ugodnijim i kvalitetnijim za izvedbu.

Osim snažnog osjećaja zadovoljstva, sreće i „pozitivnog umora“,  sljedeći dan  možda ćete saznati za mišiće za koje niste ni znali da ih posjedujete na što će vas upozoriti osjećaj poznat kao „muskulfiber“, no to je prolazno stanje i najčešće prolazno već do početka sljedećeg treninga.

Za početak i možda najveća potreba za trening trčanja, jest donesti odluku da želite trčati i da se želite pokrenuti i pružiti sebi ugodniji i kvalitetniji stil života.  Sljedeći korak je pronaći odgovarajuće vrijeme kada bi vam bilo najpogodnije za rekreativnu aktivnost, odabrati lako dostupnu lokaciju i termin za trčanje s obzirom na vaše obiteljske i poslovne obaveze, a da one od vas ne zahtijevaju mnogo utrošenog vremena na dolazak i odlazak s treninga. Ako ste sve prethodno postavili kako vama odgovara, slijedi nabavka opreme za trčanje. Potreban vam je kvalitetan par tenisica, odjeća (majica kratkih i dugih rukava načinjena od kvalitetnih sintetičkih materijala koji neće upijati znoj), tajice ili trenirka, traka za glavu ili buff, rukavice ako je jako hladno.

Veoma važno za vas je odabrati najidealniji rekreativni atletski klub koji provodi programe rekreativnog trčanja te svakako uzeti u obzir i postignute kvalitete, i rezultata te uspješnost u  radu odabranog kluba, educiranost trenera, širine programa koje klubovi provode u čemu vam pri preporuci mogu pomoći i vaši kolege, članovi obitelji ili poznanici ako znate da se i oni bave trčanjem.

Za svaku osobu koja se počela baviti trčanjem, cilj je bio različit. Za većinu poklonika trčanja u pitanju je neki zdravstveni razlog naveden u prvom pitanju, no postoje i drugi razlozi poput želje za promjenom uhodane životne rutine, želje za upoznavanjem novih ljudi i stvaranju prijateljstva, putovanjima i upoznavanju domaćih i inozemnih velikih gradova domaćina trkačkih događaja. Cilj trčanja doslovno može biti ono što sami izaberete.

Ako se želite prisjetiti svojih trkačkih koraka iz djetinjstva i ponovo probuditi dijete u sebi, odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan – nikada nije prekasno. Dopustite si priliku da budete zadovoljniji u životu i da svoje slobodno vrijeme kreirate onako kako vi želite. Zdravije. Veselije. Uspješnije. Zadovoljnije.

autor: admin

Komentara
0

Komentiraj