Učitavam...
Blog
  • Naslovnica
14
01
2016

Važnost i prednosti sportske masaže uz trening trčanja

Sportska masaža kao redovna terapija ima za cilj pospješiti put do regeneracije mišićnog i vezivnog tkiva nakon napornog i iscrpljujućeg treninga. Važno je napomenuti da sportska masaža nije isključivo rezervirana za profesionalne sportaše, već je od velikog značaja za održavanje forme i poboljšanje zdravstvenog statusa kod sve brojnije populacije rekreativnih trkača.

Kao što je i sam trening glavni i sastavni dio plana i programa rada, tako ne treba umanjiti ni važnost masaže, te ju treba svakako uvrstiti u tjedni i/ili dvotjedni program rada.

Još je uvijek ukorijenjeno mišljenje da se sportsku masažu koristi isključivo u periodu nastupa boli ili stanja ozlijeda, no to nije tako, što će potvrditi svaki ozbiljan trener.

Sportskom masažom možemo utjecati na:

  • trenutačno stanje tijela i/ili želju za unapređenjem zdravstvenog sustava
  • održavanje postignute sportske forme
  • prevenciju od nastajanja ozljeda
  • uspješnost u procesu zacjeljivanju tkiva i oporavaka nakon ozlijede
  • pripremu za natjecanje ili druge sportske aktivnosti (planinarenje, treking …)
  • razvoj fleksibilnosti i pokretljivosti i dr.

Kao što treningom želimo potaknuti i proizvesti željene procese i stanja tijela, tako i tijekom masaže želimo ciljano aktivirati različite procese.

Zadaća je masera unaprijed definiranim redoslijedom pokreta primijenjenim na nekoj regiji tijela odgovarajuće pripremiti i zagrijati mišićno tkivo te potaknuti protok krvi i izmjenu tvari u krvnim žilama, što će za posljedicu imati željenu refleksnu opuštenost mišićnog tkiva. Masažom potičemo propusnost unutar tkiva i proces opskrbe hranjivim tvarima, a time ujedno i proces odstranjivanja nusprodukta, kao što je mliječna kiselina.

Primjenom kvalitetne i dubinske masaže te odgovarajuće jačine, intenziteta i trajanja, može se značajno utjecati za proces istezanja mišićnih i vezivnih tkiva, otklanjanja napetosti, osjećaja napetosti i boli, što nije moguće postići kod statičkog istezanja ili neke druge metode istezanja nakon treninga. Uz to, ako od ranije postoje mišićna oštećenja koja su već sanirana, tj. „ožiljci“, o tim dijelovima trebate upozoriti masera kako bi takve dijelove masažom učinio fleksibilnijim i na taj način otklonio mogućnost ponovnog ozljeđivanja.

Masažu nikako nije dobro primjenjivati dan prije izrazito iscrpljujućih i dugotrajnih treninga, već nakon njih, ili u danu potpunog odmora od treninga.

Na kraju, osim što masaža može izazvati bol i nelagodu, osobito u slučajevima kada se ne primjenjuje redovito i u početnoj fazi, također ima i izrazito blagotvoran i opuštajući učinak te može poslužiti i kao način rješavanja stresa te nepovoljnih psiholoških stanja. Primjena masaže svakako će doprinijeti u ključnim trenucima bavljenja vašom sportskom ili rekreativnom aktivnošću, u cilju ostvarenja boljeg rezultata i postignuća.

Napisao:
Lozanov Vedran
Glavni trener u AK Perpetuum mobile

autor: Vedran Lozanov

Komentara
0

Komentiraj