Učitavam...
Blog
  • Naslovnica
21
05
2024

RUN FOR DOWN: Trčanje, pomaganje i dobra zabava na Bundeku!

Autor Maja Jeic 0

Prošle subote, 18. 5. 2024., u zagrebačkom parku Bundek održana je treća po redu donatorska utrka RUN FOR DOWN u organizaciji Atletskog kuba Perpetuum mobile i Udruge sindrom Down Grada Zagreba. Cilj ovog događaja bilo je širenje svijesti o važnosti sporta koji pozitivno utječe na biološki i psihosocijalni razvoj te na poboljšanje motoričkog razvoja i socijalizaciju svih osoba s Down sindromom.

Ovogodišnja utrka održana je pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te Doma zdravlja Zagreb Centar.

Na Bundeku se okupilo više od tisuću ljudi. Osim osoba s Down sindromom i njihovih obitelji, događaju su se pridružili i brojni trkači, hodači, djeca i roditelji kako bi podržali ovu plemenitu utrku, a sudjelovali su i učenici i profesori zagrebačke XIII. i I. Gimnazije, ekipa iz Končara, PBZ-a, Storm grupe… I ovaj put organizirana je mini utrka za djecu s Down sindromom koja su uz glasno navijanje i podršku svih prisutnih istrčala utrku na 150 metara i u cilju dobila zaslužene medalje! Nešto kasnije krenula je i utrka na pet kilometara, a oni koji još uvijek nisu u top formi za trčanje, pridružili su se nordijskom hodanju dionice od 1700 metara oko jezera Bundek. Zagrijavanje prije utrka vodila je poznata trenerica Suzana Štimac poznatija kao Suzanamojtrener, a nakon trčanja i hodanja, svojim je plesnim točkama sve prisutne zabavila plesna grupa „Atomic dance factory“, dok se druženje uz dobru glazbu i odličnu atmosferu nastavilo. Program je vodila miljenica male i velike publike Minea, a medijski pokrovitelj  bila je Nova TV.

Svi natjecatelji kojih je ove godine bilo čak 886 dobili su bogate startne pakete s proizvodima naših sponzora te atletsku dry fit majicu tvrtke Jako s logom utrke. Prva tri najbrža  trkača i trkačice osvojili su Lenovo tablet, poklon bonove poliklinike Kaliper, Fenix naglavnu lampu i bočicu za vodu!

Svi sudionici ovog humanitarnog događaja mogli su se okrijepiti i zasladiti proizvodima koje su nesebično donirali Mlinar, Dukat, Vindija, Studena, Jana, Flex Water, Everit i Hell. Najmlađe su posebno razveselili bomboni Kraš i ekipa iz tvrtke Bofrost koja je za vrijeme cijelog događanja svim prisutnima dijelila sladolede!

Svi okupljeni mogli su posjetiti štand Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i izmjeriti razinu ugljičnog monoksida (CO) u izdisaju, napraviti analizu tjelesne mase te dobiti savjete o zdravim stilovima života uz podjelu edukativnih materijala. Na štandu Doma zdravlja Zagreb Centar mjerili smo krvni tlak i šećer u krvi, a iz poliklinike Kaliper stigla nam je doktorica Nataša Desnica, službena je liječnica hrvatske skijaške reprezentacije, kojoj su se svi prisutni mogli obratiti sa svojim pitanjima i potražiti savjet.

Kotizacija za sudjelovanje iznosila je 20 eura, a sav prihod od kotizacija uplaćen je na račun Udruge sindrom Down. Iako je prikupljena značajna financijska pomoć, možda je još važnije to što je ovaj događaj ispunio srca svih prisutnih i pokazao da osobe s Down sindromom mogu sve. A koliko mi pomažemo njima, toliko nam oni višestruko vraćaju svojim osmjesima, toplinom i neopisivom pozitivnom energijom.

Hvala svima koji su došli i sudjelovali i nadamo se da se vidimo i iduće godine na četvrtoj utrci RUN FOR DOWN kada ćemo opet trčati, hodati, družiti se, veseliti i pomoći onima kojima je to potrebno!

Posebna zahvala ekipi iz Mojo Rental Southeast Europe koji su odradili produkciju i sav tehnički dio cijelog događanja!

 

Sponzori:

Storm Grupa, Vindija, Cekin, Mojo Rental Southeast Europe, Erste Card Club i Erste Bank, Končar, Konzum, Zvijezda, Orbico, PBZ, Kraš, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Štedinvest, Lenovo, Pernaton, Bofrost, Cemex, Jako, Zinam, Franck, Alka, Poliklinika Kaliper, Mrav Sistem, Enervit, Mlinar, Euro Energo Eko, Flex Water, Dukat, Hell, Telemach, Red Bull, Zagrebačka Pivovara, Fenix, medijski pokrovitelj Nova TV

Ostali mediji:

Jutarnji list, Top Radio, Grazia Hrvatska, Ljepota i zdravlje, Hello Magazin, Menu.hr

autor: Maja Jeic

Komentara
0

Komentiraj