Učitavam...
Blog
  • Naslovnica
27
10
2016

ROĐENDANSKA UTRKA KROZ MAGIČNU VENECIJU

Prijatelji su me pitali kako ću obilježiti ovogodišnji rođendan i kako bi ga trebalo nekako posebno proslaviti, obzirom da je “okrugli” – četrdeseti!  Rekla sam im, neću ući, već utrčati u svoje slijedeće desetljeće! 🙂 Želja mi se ispunila na utrci u Veneciji na Venecijanskom maratonu, u kojoj sam sudjelovala baš na rođendan, 23.10.2016.   

Start je bio ujutro u 8:30 sati i srećom vrijeme nas je poslužilo s 12 stupnjeva, malo oblaka i dosta sunca. Krenuli smo iz San Giuliano parka pored grada Mestre prema glavnom mostu Ponte della Liberta’, dugom 4 km, koji povezuje kopno sa starim gradom Venecijom. Prvo su startali trkači u natjecateljskom dijelu, a 5 minuta kasnije mi u nenatjecateljskom dijelu utrke. Ovaj put mi nije bio cilj rezultat već uživanje u trčanju kroz Veneciju. Prije samog starta atmosferu je podignula i talijanska himna koju su gotovo svi Talijani u glas pjevali. Bio je i prijenos utrke uživo na nekim talijanskim sportskim tv kanalima.

Na početku se sporo trčalo zbog mnogih hodača, ljudi u kolicima i roditelja s djecom na stazi. Trčala sam uglavnom pokušavajući zaobići ostale sudionike, ali srećom ubrzo se oslobodio prostor za slobodnije trčanje. Nakon glavnog mosta se ušlo u luku i uz brodove za krstarenje, uz jedan dio koji baš i nije bio lijep (dosta ruševne zgrade i skladišta).  Potom se skrenulo uz obalu i od tada počinje magični dio utrke uz more i stare venecijanske građevine. Mnogi su zastali ne bi li uslikali selfie, pa tako i ja (zašto da ne? :-)). Prelazili smo preko 15-tak manjih mostova i posebnog pontonskog mosta, postavljenog samo za utrku, kojim smo prešli Canal Grande do ulaza na Trg Svetog Marka. Na prekrasnom trgu smo istrčali krug i vratili se nazad na stazu uz more, preko Mosta uzdisaja do cilja utrke u dijelu pod nazivom Giardini. Navijača nije bilo puno, a ni turista jer je možda bilo još prerano ujutro. Imali smo jednu okrepu, bočice s vodom na 7 km. U cilju se dobila simbolična finišerska medalja, voda i voće, a volonteri su mi odmah donijeli vrećicu s rezervnim stvarima koje sam predala na startu. U venecijanskom stilu, nisam propustila kao dodatnu okrepu talijanski esspresso, lokalne kolače te Spritz all’ Aperol.

Zanimljivo je to što utrka na službenih 10 km je zapravo iznosila 10.700 m. Talijanski prijatelji su mi rekli da organizatori moraju dodati još 700 m zbog mogućnosti pojave plime i podizanja mora preko Trga Sv. Marka. Navedeni trg je dio rute za sve sudionike, koji bi se u slučaju plime morao zaobići, pa se dodaje dužina kako bi maratonci uvijek mogli otrčati punu trasu maratona. Ovaj put nije bilo plime, tako smo mi na 10 km otrčali malo više kroz stari grad i produžili uživanje u utrci.

Što se tiče organizacije, osobno nisam imala nikakvih problema, iako na službenoj Facebook stranici neki trkači su se žalili zbog raznih problema – kod starta nije bilo dovoljno kemijskih wc-a ni vode, kamioni koji su odvozili rezervne stvari sa starta na cilj nisu čekali trkače koji bi zakasnili, problem s pristupom i parkingom oko parka i starta. Doduše, organizatori su ponudili besplatan prijevoz svim trkačima autobusom iz centra Mestre do starta i brodićem s cilja nazad na start.

Running Expo u San Giuliano parku je bio velik i odličan, s pregršt štandova i popusta raznih proizvođača prateće opreme, ali i promoviranja utrka u Italiji i Europi (Lisabon, Češka, Njemačka, itd.). Startni broj sam podignula bez problema, samo s osobnom iskaznicom i pokazanim “confirmation letter” na smartphonu i nisu me tražili dodatne dokumente.  U startnom paketu je bila Asics muška majica kratkih rukava, ženski privjesak izrađen od murano stakla, original venecijanski keksi, razni dodaci prehrani, bočica za vodu za trkače, itd. Startnina za 10 km je koštala 21,00 Eur.  

Posljednjih godina u Veneciji organizira se utrka na 10 km i maraton, nažalost ne i polumaraton, a tako će biti i 2017. Preporučila bih je svakome tko je zaljubljen u trčanje i Veneciju, koju su milijuni turista prošetali, ali ne baš svatko i optrčao.

autor: Vedran Lozanov

Komentara
0

Komentiraj