Učitavam...
Blog
  • Naslovnica
20
01
2019

Kako i koje Brooks tenisice odabrati

Autor admin 0

Brooks, američki brand opreme za trčanje svakim danom privlači sve više novih poklonika te stoljetne tvrtke svojom vrhunskom ponudom tenisica trčanje na svakom terenu, za svaki tip stopala, za svaku disciplinu i naposljetku, za svačiji ukus.
Za Brooks se ne može reći da je samo još jedan u nizu brendova tenisica i opreme. Njegovi simpatizeri s velikom pozornošću prate i dočekuju izlazak svakog novog modela, jer tko se jednom „navuče“ na Brooks tenisice i opremu za trčanje, ostaje im vjeran.
Velika ponuda i različitost modela, primjena i razvoj tehnologije izrade te dizajn oko kojeg se posvećuje velika pažnja, garancija su uspjeha što se dokazuje iz sezonu u sezonu.
Budući da je u zadnjih 10-tak godina i u Hrvatskoj trčanje poprimilo velike razmjere u što se možemo vrlo lagano uvjeriti odlaskom u večernjim satima u športsko-rekreacijske pakove i sl. mjesta, razmjerno tome pojavila se i potreba za kvalitetnom i adekvatnom obućom.

Kako odabrati tenisice?
Ako ste barem jednom popričali s nekom osobom koja ima iskustva i znanja o tenisicama za trčanje, vjerojatno su vas odmah zatekli informacijama o pronacijskom, supinacijskom i neutralnom tipu stopala.
Pojednostavimo sva tri tipa:
– neutralno stopalo: tip stopala koji ima većina populacije, a kontakt stopala s podlogom je ravnomjerno raspoređen.
– pronacija ili spušteno stopalo: kontakt stopala s podlogom ostvaruje se s unutarnjom stranom stopala.
– supinacija: ovaj tip stopala je najrjeđi, a karakteristično za ovaj tip je što se kontakt stopala s podlogom ostvarujem vanjskim dijelom stopala.
Odmah želim naglasiti da su sva tri tipa stopala potpuno prirodna pojava i nema mjesta za zabrinutost da će vas ona limitirati u bilo kakvoj tjelesnoj rekreativnoj aktivnosti.

Postoji nekoliko načina kako napraviti test te utvrditi koji tip stopala imate.

Prvi i najjednostavniji je onaj kućne radinosti; mokrim bosim stopalom u stojećoj poziciji stanete punom težinom na suhi papir i podignete nogu. Kod ovog načina važno je prilikom stajanja na papir „ne popravljati“ otisak tako da bilo koju stranu stopala dodatno pritišćete. Ako dobijete jedan od otisaka nalik jednom od tri prikazana u slici 1. imate informaciju kakav tip stopala imate.

Drugi način je skeniranje stopala u specijaliziranim trgovinama sportske obuće, kojim osim tipa stopala, možete dobiti i informacije o širini stopala i dužini stopala izraženim u centimetrima. Neka vas ne iznenadi ako dobijete različite podatke za oba stopala. Za dobro odrađeno skeniranje stopala daleko je bitno i interpretirati dobivene vrijednosti a naposljetku i kompetentnost osobe koja ga izvodi. Ista osoba vrlo vjerojatno će biti od presudne važnosti za vaš izbor tenisica. Nažalost, dosta često se može čuti podatak da nakon skeniranja stopala, program računala sam izbacuje i po 20-tak modela tenisica i tu se vrlo lako možete izgubiti u toj količini podataka ali i pogriješiti pri izboru.

Treći način i onaj najtočniji jest odlazak ortopedu. Iako vas odmah u startu takav pregled košta vremena i financijske naravi, ovaj način dobivanja informacije je i najadekvatniji, najtočniji i riješit ćete se „rekla-kazala“ informacija. Još ako ste u mogućnosti pronaći osobu koja surađuje sa sportašima, uspjeh je zagarantiran.

Da rezimiramo, prva dva načina nisu posve točna i vrlo lako može doći do pogreške ako nemamo educiranu osobu koja će vam posvetiti pažnju i pomoći pri izboru, dok je treći način najtočniji ali i najkompleksniji.

Ono o čemu svakako trebate povesti računa pri izboru tenisica: 
– tenisice trebaju biti udobne i pružati osjećaj sigurnosti i stabilnosti pri svakom koraku
– ne stvaraju nikakav pritisak ili osjećaj žuljanja u bilo kojem dijelu stopala ili stvaraju mišićnu napetost u nogama
– dobra potpora duž cijelog stopala (donja strana stopala i bočne strane tenisice )
– odgovarajuća veličina tenisice (dovoljno je izabrati ½ broja veću tenisicu ili 5mm ako kupujete tenisice veličine izražene u cm)
– ne isprobavajte po 10-tak modela (3-4 je optimalan broj)
– ako imate sportske uloške, industrijski ulošci se obavezno trebaju izvaditi van prilikom isprobavanja
– imajte sportsku čarapu prilikom isprobavanja tenisica
– tenisice isprobavajte u kasnijim popodnevnim ili večernjim satima
– oslobodite si bar 30-45min vremena za kupovinu tenisica

U nastavku teksta, predstavit ćemo vam nekoliko modela Brooks tenisica za koje smatramo da su vrhunske za sve što treba jednom trkaču početniku ali i onima iskusnijima.

BROOKS GLYCERIN 15 
Definitivno „best buy“ neutralna tenisica s kojom se teško može pogriješiti.
Udobnost potplata osigurava Super DNA pjena.
Za obuhvaćanje petnog dijela, zadužena je tehnologija Plush Fit koja se prilagođava prema vašem petnom dijelu stopala što osigurava ugodno nošenje bez neugodnog pritiskanja na dio pete i Ahilove tetive, a za sve to je zadužena nova generacija 3D Fit Print tehnologije.
Plush transition zona je zadužena za mekan i gladak prijelaz stopala peta-prsti u svakom koraku što se već primjećuje prilikom prvog koraka!
Gornjište tenisice napravljeno je od mekanog i prozračnog rastezljivog materijala za postizanje što ugodnijeg nošenja

Link: Brooks Glycerin 15

BROOKS GHOST 10 
Vrlo slična tenisica modelu Glycerin 15, no za razliku od spomenute, potplat Ghost 10 model napravljen je od BioMoGo DNA pjene koja za razliku od čiste DNA ima prednost prilagodljivosti srednjeg dijela potplata prilikom kontakta s podlogom što osigurava udobnost. BioMoGo DNA pjena je 30% udobnija nego standardna EVA pjena.
Gumeni dijelovi potplata raspoređeni su tako da kako god ostvarili kontakt s podlogom, osigurat će iznimno stabilni, mekani, glatki i brzi prijelaz preko stopala.
Tenisica je nešto lakša za razliku od Glycerin modela, no i dalje je vrlo udobna, ugodna za trčanje i nošenje.
Gornjište je napravljeno od mrežastog i mekanog materijala koji nije u potpunosti rastezljiv ali je vrlo izdržljiv i stopalo zadržava veliku stabilnost unutar tenisice.
Link: Brooks ghost 10

BROOKS LEVITATE
Brooks je napravio novu i nadasve izgledom vrlo atraktivnu tenisicu naziva Levitate što u doslovnom prijevodu znači „levitirati“, no ipak ćete ju vi trebati upogoniti.
Osim futurističkog izgleda, tenisicu karakterizira DNA AMP tehnologija izrade potplata koja osigurava povratnu energiju, ali je i dalje zadržana mekoća i udobnost svakog novog koraka.
Potplat tenisice, presvučen je tankim gumenim materijalom u smjeru strelice koji pomaže dobar i brz odaziv na podlogu pri svakom koraku.
Gornjište tenisice, napravljeno je od 3D Fit Print and FitKnit ugodnog i prozračnog materijala koji se prilagođava vašem stopalu.
Link: Brooks Levitate

BROOKS RAVENNA 9
Ravenna 9 dobro je već znan model tenisica koji osim što je potplat napravljen od BioMoGo DNA pjene, pronacijski je model tenisice koji će zacijelo usrećiti dio trkačke populacije s ovim tipom stopala.
Gumeni tanki dio s donje strane potplata, osigurava brz odaziv na podlogu te ovu tenisicu smještamo u model „bržih“ tenisica.
Tenisica je lagana (tek nešto više o 250g). Gornjište je u prednjem dijelu napravljeno iz jednog dijela visoko prozračne mreže koja mekan prianja uz stopalo i drži ga čvrsto i sigurno za vrijeme trčanja.
Link: Brooks Ravenna 9

BROOKS ADRENALINE GTS 18
Još jedan model tenisice za pronatore iz asortimana Brooks dolazi pod nazivom Adrenaline gts18, sa BioMoGo DNA pjenom i podosta dobrom unutarnjem dijelu potplata koji će spriječiti propadanjem stopala „prema unutra“ čak i za teže trkače.
Zanimljivo i asimetrično 3D Fit Print gornjište je dovoljno čvrsto i prozračno napravljeno s ciljem zadržavanja stopala na sigurnom mjestu unutar tenisice i za najzahtjevnije trkače.
Link: Brooks Adrenaline GTS 18

BROOKS HIPERION
I na kraju, jedan model tzv. brze tenisice. Za one koji još možda nisu upućeni toliko o tenisicama u za utrke, ova tenisica je iznimno lagana (tek 180g) te bi ju većina trkača opisala kao iznimno tvrdu tenisicu. Svaka race tenisica i treba biti tvrda zbog boljeg odaziva s podlogom te vjerujemo da će ju samo pravi i iskusni znalci znati i cijeniti.
Tenisica je namijenjena neutralnom tipu stopala.
Potplat tenisice je napravljen od BioMoGo DNA pjene, dok je gornjište napravljeno od iznimno laganog i tankog materijala iz jednog dijela što s druge osigurava ugodnost tijekom brzih i dinamičnih utrka.
Link: Brooks Hiperion 

Sve navedene modele tenisica možete nabaviti u Sport Janus d.o.o. trgovini, Branimirova cesta 181, Zagreb.

Link na fb stranicu

 

autor: admin

Komentara
0

Komentiraj