Učitavam...
Blog
  • Naslovnica
10
05
2017

Infekcije uzrokovane uzročnicima koje prenose krpelji

S obzirom da su trkačke staze i u prirodi, a pogotovo razvojem tzv. trail runninga trkači su se preselili i u šume, povećana je izloženost ugrizima krpelja te eventualne zaraze uzročnicima koje oni prenose. Nakon kontakta samo vrlo mali broj krpelja se prihvati na kožu i to obično nakon što se satima kreću po koži tražeći pogodno mjesto, a najčešće su to pregibi, područje kose i svi topliji i vlažniji dijelovi na tijelu.

Na mjestu ugriza ponekad se pojavi svrbež i crvenilo što ne znači da je čovjek zaražen. Ukoliko se nekoliko dana nakon ugriza krpelja javi povišena tjelesna temperatura, opća slabost i bol u mišićima, glavobolja, mučnina i povraćanje ili pak veći osip na koži treba se posavjetovati s liječnikom.

U našem podneblju zaraženi krpelji prenose uzročnike krpeljnog encefalitisa (KME)boreliozerikecioze i druge. U kontinentalnom pojasu i Gorskom Kotaru češći su KME i borelioza, a u priobalju rikecioza.

Kako izbjeći nevolje po krpeljima?

Opće preporuke kao što su izbjegavanje odlaska u prirodu i kontakta s krpeljima su u slučaju trkača besmislene, kao i da se obuku od glave do pete i ne provlače se kroz grmlje i nisko raslinje. Svi dobro znamo da na raznim trail, a da ne govorim trekking i orijentacijskim utrkama, grmlje je obavezni pravac kretanja.

Prije odlaska na trčanje u prirodu na odjeću i tijelo nanijeti repelente, tvari koje odbijaju insekte odnosno krpelje.

Poslije trčanja temeljito provjeriti dijelove tijela na koje se krpelji vole zavući jer je velika mogućnost da se još nije uhvatio, a ako se već i uhvatio brže uklanjanje smanjiti će mogućnost zaraze.

Cijepiti se. Postoji cjepivo protiv virusa KME, što ne znači da ste zaštićeni od drugih bolesti npr. borelioze i rikecioze. Cijepljenje se provodi u 3 navrata. Između prve i druge doze treba proći između 1- 3 mjeseca, a između druge i treće 9 do 12 mjeseci. Tri godine nakon treće doze potrebno je docjepljivanje. Postoji i brža shema cijepljenja kada se 3 doze daju 1.dan, 7.dan i 21.dan, a docjepljuje se nakon 12 do 18 mjeseci. Da bi znali da li je cjepivo polučilo učinak može se napraviti test razine protutijela protiv KME. U principu zaštita nastaje tek nakon druge doze.

Što činiti kada se krpelj uspio uhvatiti za kožu?

Ne paničariti jer to ne znači da ćete sigurno dobiti neku od bolesti i ne juriti u Hitnu ambulantu Klinike za zarazne bolesti. Jer je gužva koju rade ovi što su trčali po kiši i misle da će dobiti upalu pluća.

Pokušati ga izvaditi, ali samo ako sto sigurni da ga znate i možete ukloniti u cijelosti. U protivnom potražiti pomoć kod nekog tko to zna. Što se prije izvadi, to je manja mogućnost zaraze.

Naknadno biti svjestan da se za 7 do 14 dana mogu pojaviti već prije spomenuti simptomi bolesti čije uzročnike prenose krpelji (povišena tjelesna temperatura, opća slabost i bol u mišićima, glavobolja, mučnina i povraćanje ili pak veći osip na koži).

U slučaju pojave simptoma potražiti liječnički savjet.

Pavao Vlahek,  dr. med., FEBPRM
specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

autor: Vedran Lozanov

Komentara
0

Komentiraj